A keni problem me Bletët

ose na thirrni +383(0)49221223

Vendndodhja: Me përjashtim të Antarktidës, bletët gjendën në të gjithë botën, në çdo habitat të planetit që përmban bimë me lule të pjalmuara nga insektet.

Madhësia: Bletët variojnë në madhësi nga speciet e vogla – vetëm 2 mm në gjatësi – deri te insektet mjaft të mëdha – deri në 4 cm të gjata

Ngjyra: Shumë bletë janë të zeza, kafe ose gri, por të tjera janë të verdha të ndezura, të kuqe ose jeshile ose kaltër metalike

Pamja: Trupa të sheshtë dhe gjashtë këmbë

Mënyra e jetës

“Bleta” është emri i zakonshëm për një insekt me krahë, që ushqehet me lule, me qime të degëzuara të trupit. Bletët varen nga poleni si burim proteinash dhe nga nektari i luleve ose vajrat si burim energjie.

Në botë ka rreth 20,000 lloje të ndryshme bletësh.

Bletët më së shpeshti jetojnë në koloni me tre lloje të ndryshme bletësh në secilën koloni – bleta mbretëreshë, bleta punëtore jopjellore (femër) dhe droni (mashkull). Vetëm bleta mbretëreshë mund të riprodhohet. Puna e vetme e dronit është të çiftëzohet me mbretëreshën dhe të vdesë shpejt pasi të kenë përmbushur detyrën e tyre. Puna e vetme e mbretëreshës është të lëshojë vezë gjatë gjithë jetës së saj. Bletët punëtore kryejnë shumë punë të nevojshme për mbijetesën e kosheres. Ata pastrojnë kosheren, mbledhin polen dhe nektar për të ushqyer koloninë dhe kujdesen për pasardhësit. Mbretëreshat e bletëve të mjaltit mund të jetojnë deri në pesë vjet, megjithëse shumica e tyre kanë një jetëgjatësi prej dy deri në tre vjet. Në të kundërt, jetëgjatësia mesatare e një blete punëtore femër është zakonisht vetëm gjashtë javë.

Bletët kanë pesë sy – dy sy të mëdhenj të përbërë dhe tre sy të thjeshtë dhe mund të shohin të gjitha ngjyrat përveç ngjyrës së kuqe. Shikimi dhe nuhatja e tyre i ndihmojnë ata të gjejnë lulet që u nevojiten për të mbledhur polenin. Poleni është një burim i rëndësishëm ushqimor për bletët. Shumica e bletëve kanë qime të specializuara të trupit me pendë që ndihmojnë në mbledhjen e polenit. Bletët e rritura punëtore mbledhin polen si ushqim për bletët e rritura dhe larva – ai përmban proteina dhe lëndë të tjera ushqyese të nevojshme për mbijetesën e tyre. Ndërsa kërkojnë ushqim për nektarin dhe polenin, bletët e transferojnë pa dashje polenin nga përbërësit mashkull në atë femër të luleve. Poleni që ata humbasin në mënyrë të pashmangshme ndërsa fluturojnë nga lulja në lule është i rëndësishëm për bimët, sepse disa polen zbarkojnë në strukturat riprodhuese të luleve të tjera të së njëjtës specie, duke rezultuar në pjalmim të kryqëzuar.

Bletët janë insektet më të rëndësishme polenizuese dhe ndërvarësia e tyre me bimët i bën ato një shembull të shkëlqyer të simbiozës që është e dobishme për të dyja palët. Bletët janë miqësore me mjedisin dhe janë jetike si pjalmuese.

Bletët zotërojnë një organ që shndërron nektarin në mjaltë, i cili mblidhet, në varësi të specieve, brenda kosheres ose kolonisë së bletëve. Bletarët përdorin tymin për të qetësuar bletët kur mbledhin mjaltë ose zhvendosin një zgjua.

Foletë e bletëve

Llojet e ndryshme të bletëve dhe grenzave kanë sjellje të ndryshme foleje, kështu që është e rëndësishme të keni një identifikim pozitiv përpara fillimit të trajtimit. Xhaketat e verdha, grerëzat dhe grerëzat e letrës bëjnë fole letre. Bletët e mjaltit dhe grerëzat bëjnë fole prej dylli. Bletët dhe grerëzat e vetmuara bëjnë folenë në vrima në tokë, dru të kalbur ose zgavra natyrore. Disa grerëza madje bëjnë fole balte.

Grumbullim i bletëve

Kur bletët grumbullohen, kolonia e tyre mund të përhapet në zona të reja. Një bletë e vjetër mbretëreshë lë një koloni të mbipopulluar me qindra bletë punëtore ekzistuese për të krijuar një koloni të re. Ata kërkojnë një vend të ri për të jetuar duke u larguar fillimisht nga kolonia origjinale. Më pas, bletët zbuluese dërgohen për të kërkuar një vend të pranueshëm për të filluar një koloni të re. Bletët zbuluese identifikojnë një vend të ri dhe më pas kthehen në tufë për ta sjellë atë në vendndodhjen e re. Në tranzicion, tufa varet së bashku në një masë të madhe dhe mund të ulet në një degë peme ose sipërfaqe tjetër për të pushuar. Tufa në përgjithësi qëndron për më pak se një ditë dhe më pas kalon në vendndodhjen e re.

Shërbim 4 sezonal

Garancion

Knaqshmëri e garantuar

Duke përfshirë

 • check

  Milingonat

 • check

  Kërcejt

 • check

  Pleshtat

 • check

  Brejtësit

 • check

  Bubashfabat

 • check

  Akrepat

 • check

  Spiders

 • check

  Rriqërat

 • check

  Grerëza

 • check

  Të tjera

Vetura Mi