A keni problem me Bletët

ose na thirrni +383(0)49221223

Kur thumbojnë – pickojnë bletët?

Në përgjithësi, bletët priren të pickojnë njerëz ose kafshë kur ndihen të kërcënuara ose kur perceptojnë një kërcënim për foletë ose kosheret e tyre. Bletët janë të pajisura me thumbues që kanë gjemba të vogla ose grepa mbi to dhe zakonisht ngecin në lëkurë. Kur një bletë thumbon, thumbi i saj, qesja e helmit e ngjitur me thumbin dhe pjesët e tjera të trupit të bletës shkëputen nga trupi i insektit dhe mbeten pas, duke vrarë bletën. Edhe pse bleta vdes, thumbimi i saj vepron shpejt dhe, nëse thumbi nuk hiqet shpejt, simptomat rriten gradualisht ndërsa qesja e helmit vazhdon të pompojë helm në plagë për disa sekonda.

Trajtimi i pickimeve nga bletët

Nëse thumboheni, është e rëndësishme të hiqni thumbin sa më shpejt që të jetë e mundur. Pas heqjes së thumbit, është e rëndësishme që menjëherë të pastroni zonën me sapun dhe ujë të ftohtë dhe të përdorni një kompresim të ftohtë si akull ose një pako akulli. Nëse është e mundur, është e dobishme të ngrini gjymtyrën ku jeni pickuar. Nëse është e nevojshme, medikamentet anti-inflamatore josteroidale që ipen pa recetë mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes. Një pomadë antihistaminike dhe hidrokortizon mund të ndihmojë në qetësimin e reaksionit lokal. Në rast se reaksioni lokal përkeqësohet, mjeku juaj mund të përshkruajë një steroid oral ose antihistamine për të ndihmuar në qetësimin e ënjtjes ose kruajtjes.

Simptomat që vijnë nga një pickim ndryshojnë, në varësi të sasisë së helmit që ka hyrë në sistemin imunitar të viktimës. Në mënyrë tipike, njerëzit që pickohen do të ndiejnë menjëherë një dhimbje të mprehtë, djegëse, e ndjekur nga një skuqje e kuqe në vendin e pickimit, me një njollë të vogël dhe të bardhë në qendër që shënon vendin ku thumbuesi shpoi lëkurën. Në shumicën e rasteve, ënjtja dhe dhimbja zgjidhen brenda pak orësh, megjithatë, deri në 10 për qind e individëve zhvillojnë një reagim të madh lokal duke përjetuar skuqje dhe ënjtje të ekzagjeruar në vendin e pickimit që vazhdon të zmadhohet gradualisht në rreth 10 cm në diametër. Pasi të arrihet kulmi i simptomeve pas ditës së dytë, këto reagime fillojnë të zhduken brenda një periudhe prej 5 deri në 10 ditë.

Megjithëse thumbimi i bletës zakonisht nuk është rrezikshëm, disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj helmit të bletës. Njerëzit duhet të kërkojnë menjëherë ndihmë mjekësore urgjente ose të telefonojnë emergjencën nëse përjetojnë simptoma të një reaksioni alergjik, të tilla si ënjtje të gjuhës dhe fytit, vështirësi të frymëmarrjes, marramendje ose të fikët, gulçim ose rënie të presionit të gjakut. Në raste të rralla, afërsisht 3 për qind, individët përjetojnë një reaksion alergjik ekstrem të njohur si anafilaksi. Këto reagime mund të jenë kërcënuese për jetën dhe kërkojnë trajtim të menjëhershëm mjekësor. Simptomat e anafilaksisë përfshijnë kruajtje të përgjithësuar, skuqje ose urtikarie, shtrëngim ose ënjtje në fyt, shqetësim në stomak, duke përfshirë dhimbje, të përziera dhe të vjella, si dhe marramendje. Në një përqind të rasteve të anafilaksisë, njerëzit mund të përjetojnë gulçim të rëndë, rënie të presionit të gjakut, humbje të vetëdijes dhe tronditje.