A keni problem me Speciet

ose na thirrni +383(0)49221223

Bletët europiane të mjaltit

Emri shkencor: Apis mellifera Linnaeus

Ngjyra: E verdhe

Historia e bletës së mjaltit

Sjellja evropiane e bletës së mjaltit

Bleta evropiane e mjaltit  është pjalmuesi ynë më i dobishëm. Bletët evropiane të mjaltit mund të gjurmojnë prejardhjen e tyre në një ndërthurje komplekse të nënllojeve evropiane të bletëve të mjaltit

Bletët evropiane të mjaltit jetojnë në koloni shumë të strukturuara eusociale, që i referohet organizimit të tyre shoqëror të përqendruar rreth bletës mbretëreshë. Me një mbretëreshë të vetme që lëshon të gjitha vezët dhe dronë të shumtë meshkuj që fekondojnë mbretëreshën dhe më pas vdesin, shumica e kolonive evropiane të bletëve të mjaltit përbëhen nga bletë punëtore femra sterile. Bletët punëtore, edhe pse më të vogla se mbretëresha dhe dronët, kryejnë pjesën më të madhe të punës në koloni, si dhe kujdesen dhe rritin bletët e reja.

Kolonitë evropiane të bletëve të mjaltit ndahen në dy grupe: bletët e reja kryejnë të gjitha detyrat e pastrimit dhe ndërtimit të qelizave në zgjua, dhe bletët e rritura që përpunojnë nektarin në mjaltë dhe rritin bletët e reja. Në një moment, këto bletë të rritura të zhvilluara rishtazi lëvizin në pozicionet e fushës, duke mbledhur nektar për të ushqyer koloninë dhe duke mbrojtur koloninë nga ndërhyrës dhe grabitqarët.

Interesi për bletarinë profesionale në Shtetet e Bashkuara është rritur që nga viti 2006 kur popullatat e bletëve u ulën papritur. Kjo rënie ishte për shkak të çrregullimit të kolapsit të kolonisë dhe mori vëmendjen e komunitetit bujqësor, shkencëtarëve, bletarëve profesionistë dhe publikut të gjerë, sepse pllenimi i bletëve të mjaltit ndikon drejtpërdrejt në furnizimin global të ushqimit në një masë të konsiderueshme.