A keni problem me Brejtësit

ose na thirrni +383(0)49221223

Kafshimet e brejtësve dhe trajtimi

Brejtësit mund të përhapin sëmundje përmes kafshimit ose kontaktit tuaj me lëndët fekale ose jashtëqitjet e tyre. Ato mund të shkaktojnë dëme nëpërmjet gërryerjes dhe ushqyerjes me gjithçka që gjejnë, nga telat elektrikë te të mbjellat. Ata mund të jenë bartës të shumë sëmundjeve të rënda. Ndër sëmundjet që minjtë mund t’i transmetojnë te njerëzit ose bagëtitë janë tifoja e minjve, leptospiroza, salmonelaa (helmimi nga ushqimi) dhe ethet e kafshimit të minjve. Të dy Brejtësit, ata të çatisë dhe të Norvegjisë mund të përhapin murtajën.

Tre kërcënimet më të mëdha të brejtësve

Zhurmat e rrëshqitjes, shushurima në mure dhe hapësirat në nënkulm, tingujt e kërcitjes, gjurmët e këmbëve dhe jashtëqitjet e vogla janë shenja sinjalizuese të pranisë së brejtësve. Ata futen fshehurazi dhe ndihmojnë veten për çdo gjë që mund të gjejnë. Ata mund të futen në ushqimin tuaj, të dëmtojnë muret, të përtypin tela dhe të prishin pëlhura.

  1. Përtypja

Dëmtimi i pronës dhe zjarret në shtëpi: Brejtësit janë një nga dëmtuesit më shkatërrues. Ata njihen për mënyren e tyre të pandërprerë të gërryerjes dhe aftësinë e tyre për të përtypur një shumëllojshmëri sendesh, duke shkaktuar dëme të konsiderueshme pronësore. Dhëmbët e përparmë të brejtësve rriten vazhdimisht, prandaj ata duhet të gërryejnë vazhdimisht sipërfaqet për të shkurtuar dhëmbët e tyre. Brenda një prone, brejtësit dihet se gërryen dhe hyjnë përmes instalimeve elektrike – duke i bërë ata një nga shkaqet kryesore të zjarreve në një objekt. Druri është i preferuari i minjve, por ata do të përtypin pothuajse çdo gjë që u përshtatet, duke përfshirë tubacionet PVC dhe kanalet HVAC dhe përtypjen nëpër mure.

  1. Ndotja dhe sëmundjet

Brejtësit dhe parazitët e tyre mund të përhapin sëmundje si ethet e kafshimit të miut, murtaja, hantavirusi, tifoja dhe helmimi akut nga ushqimi.

Transmetimi në ajër:

Gjërat e brejtësve duhet të trajtohen me kujdes maksimal. Veçanërisht pasi të jenë tharë, feçet e jashtqitjeve mund të shkaktojnë një sërë sëmundjesh dhe virusesh të rrezikshme. Këto jashtëqitje të thata shpërbëhen pas kontaktit dhe lëshojnë grimca të ajrit që mund të hyjnë në kanalet tuaja të hundës, duke shkaktuar infeksion. Gjatjet e tyre, zbokthi dhe qimëe rëna mund t’i bëjnë njerëzit të përjetojnë reaksione të ngjashme me alergjitë.

Salmonella: Bakteret e salmonelës transmetohen te gjitarët e tjerë kur hanë ose pinë ushqim ose ujë të kontaminuar me jashtëqitjen e një brejtësi të infektuar. Kjo sëmundje është ndoshta shumë më e zakonshme se sa është kuptuar, me simptoma që përfshijnë diarre, ethe dhe dhimbje barku.

  1. Insektet

Vektorët, si pleshtat, marimangat dhe rriqrat, janë pjesë e habitatit të brejtësve. Këto insekte përdorin brejtësin si një mikpritës dhe transmetojnë sëmundje përmes një shkëmbimi gjaku.

Pleshtat e minjve: Pleshti i minjve është një parazit i vogël që ushqehet me gjakun e brejtësve. Ata janë bartës të njohur të një sërë sëmundjesh, duke përfshirë tifosin e Murinës dhe konsiderohen si shkaku i përhapjes së murtajës bubonike (e njohur edhe si “Murtaja e Zezë”, e famshme për vrasjen e miliona njerëzve në Evropë gjatë Mesjetës). Nëpërmjet kafshimit, brejtësit transmetojnë edhe sëmundjet e bartura nga pleshtat e minjve.

Marimangat e brejtësve: Marimangat e brejtësve janë parazitë shumë të vegjël, afërsisht sa një pikë në fund të një fjalie. Këto marimangat lëvizin në mënyrë aktive dhe normalisht jetojnë në bujtësin ose në foletë e tyre, por ato do të migrojnë në zonat e pushtuara nga njerëzit nëse hosti i tyre vdes ose largohet nga foleja. Marimangat e brejtësve shpesh bëhen telash pasi është eliminuar infektimi i brejtësve dhe ata kërkojnë një burim alternativ ushqimi. Kafshimet nga këta parazitë mund t’i shkaktojnë njerëzve dermatit të dhimbshëm dhe kruajtje të rëndë. Marimangat e brejtësve zakonisht lidhen me brejtësin e çatisë, por ato gjenden gjithashtu te brejtësi i Norvegjisë dhe miu i shtëpisë.

Latest Brejtësit Përditësimet