A keni problem me Grerëzat

ose na thirrni +383(0)49221223

Grerëzat Mud Dauber

Emri: Mud Daubers përbëhet nga dy familje, Sphecidae dhe Cbronidae

Madhësia: rreth 3 cm në gjatësi

Pamja: trupa të gjatë e të hollë me bel me fije

Përfitimet: ndihmojnë në reduktim të insekteve dhe merimangave

Mënyra e jetesës së tyre

Grerëzat Mud Dauber nuk formojnë koloni shoqërore. Duke rritur dy breza çdo vit, femrat ndërtojnë foletë e tyre të baltës, duke i bashkuar ato në sipërfaqe të ndryshme në varësi të llojit të baltës:

Në familjen Cbronidae, grumbullueset e baltës me tub organesh ndërtojnë fole elegante të tubave cilindrikë lidhës që ngjajnë me gypat ose flautat e një organi tubash. Gypat e organeve femra ndërtojnë këto fole të pazakonta dhe të mrekullueshme në mure, ura, shkëmbinj dhe shpella në faqet vertikale, si dhe horizontale.

Në familjen Sphecidae, nga balta e zezë dhe e verdhë ndërtojnë fole tubash cilindrikë dhe më pas i lëmojnë tubat për të bërë një fole në formë të rrumbullakët. Për shkak se ata bëjnë një vezë për fole, llambat e baltës së zezë dhe të verdhë zakonisht ndërtojnë disa fole dhe suva mbi njësitë për të formuar një fole më të madhe në formë urne të ngjitur në qoshe ose të çara në ndërtesa.

Duke ripërdorur dhe rindërtuar foletë duke aplikuar ujë në fole, mbledhin ushqim për të vegjlit e tyre që përfshin merimangat e veja të zeza dhe kafe..