A keni problem me Bletët

ose na thirrni +383(0)49221223

Trajtimi i pickimeve të bletëve

Nëse thumboheni, është e rëndësishme të hiqni thumbin sa më shpejt që të jetë e mundur. Pas heqjes së thumbit, është e rëndësishme që menjëherë të pastroni zonën me sapun dhe ujë të ftohtë dhe të përdorni një kompresim të ftohtë si akulli ose një pako akulli. Nëse është e mundur, është e dobishme të ngrini gjymtyrën ku jeni pickuar. Nëse është e nevojshme, medikamentet anti-inflamatore josteroidale pa recetë mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes. Një pomadë antihistaminike dhe hidrokortizon mund të ndihmojë në qetësimin e reaksionit lokal. Në rast se reaksioni lokal përkeqësohet, mjeku juaj mund të përshkruajë një steroid oral ose antihistamine për të ndihmuar në qetësimin e ënjtjes ose kruajtjes.

Simptomat që vijnë nga një pickim ndryshojnë, në varësi të sasisë së helmit që ka hyrë në sistemin imunitar të viktimës. Në mënyrë tipike, njerëzit që pickohen do të ndiejnë menjëherë një dhimbje të mprehtë, djegëse, e ndjekur me shpejtësi nga një skuqje e kuqe në vendin e pickimit, me një njollë të vogël dhe të bardhë në qendër që shënon vendin ku thumbuesi shpoi lëkurën. Në shumicën e rasteve, ënjtja dhe dhimbja zgjidhen brenda pak orësh, megjithatë, deri në 10 përqind e individëve zhvillojnë një reaksion të madh lokal duke përjetuar skuqje dhe ënjtje të ekzagjeruar në vendin e pickimit që vazhdon të zmadhohet gradualisht në rreth 10 cm në diametër. Pas ditës së dytë, këto reagime zbehën brenda një periudhe prej pesë deri në 10 ditë.

Megjithëse thumbimi i bletës nuk është zakonisht i rrezikshëm, disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj helmit të bletës. Njerëzit duhet të kërkojnë menjëherë ndihmë mjekësore urgjente nëse përjetojnë simptoma të një reaksioni alergjik, të tilla si ënjtje e gjuhës dhe fytit, frymëmarrje, marramendje ose të fikët, nauze, gulçim ose rënie të presionit të gjakut. Në raste të rralla, afërsisht 3 për qind, individët përjetojnë një reaksion alergjik ekstrem të njohur si anafilaksi. Këto reagime mund të jenë kërcënuese për jetën dhe kërkojnë trajtim të menjëhershëm mjekësor. Simptomat e anafilaksisë përfshijnë kruajtje të përgjithësuar, skuqje ose urtikarie, shtrëngim ose ënjtje në fyt, shqetësim në stomak, duke përfshirë dhimbje, të përziera dhe të vjella, si dhe marramendje. Në një përqind të rasteve të anafilaksisë, njerëzit mund të përjetojnë gulçim të rëndë, rënie të presionit të gjakut, humbje të vetëdijes dhe tronditje. Çdo vit, insektet thumbuese dërgojnë afërsisht gjysmë milioni njerëz në dhomën e urgjencës.

Latest Bletët Përditësimet