MUSHKONJAT

mushkonja

Mushkonjat janë bartësit më të rrezikshem të sëmundjeve në histori dhe janë përgjegjës për më shumë vdekje njerëzish se nga çdo kafshë tjetër.
Mushkonja mund të bartin lloje të ndryshme të sëmundjeve vdekjeprurëse, duke përfshirë: Malarian, ethet tropikale, ethet e verdha, Virusin West Nil dhe encefalitin.
Si pasoj e mushkonjave çdo vit në mbarë botën vdesin rreth 3 milion njerëz.
Pas çiftëzimit, mushkonja femër në mënyrë aktive e kërkon shujtën e gjakut nga ndonjë njeri apo kafshë tjetër gjak-ngrohtë për të marr sasi të mjaftueshme të proteinave dhe energjisë për të prodhuar numrin maksimal të vezëve.

Ajo e gjen nikoqirin e përshtatshëm nëpërmjet shqisave të saj dhe e ndjekë erën(aromën) deri te burimi i saj.
Qëllimi jetësor i mushkonjës mashkull është vetëm një…të çiftëzohet. Ai është gati për t’u shumuar rreth 24 orë pasi që të del nga pupa.
Që të dy mushkonjat, femra dhe mashkulli kanë nevojë për ushqim nga sheqernat e bimëve të afërta dhe nektari i luleve.
Vetëm mushkonja femër ka nevojë për shujtë gjaku kur të përgatitet t’i prodhojë vezët.
Çdo lloj i mushkonjës ka tipare të ndryshme. Për shembull, koha e ditës kur mushkonja do të thumbojë do të jetë e ndryshme.
Ato që bartin sëmundje do të thumbojnë nga muzgu deri në agim.
Mushkonja e sezonit të vonshëm, e cila tashmë ka pasur disa shujta gjaku, ka më shumë gjasa të bartë sëmundje ngase virusi ka pasur mundësi të shumëzohet brenda insektit dhe të bëhet më virulente.

ÇKA E TËRHEQ MUSHKONJËN?

Derisa ekzistojnë shumë teori për këtë temë por e vërteta është që mushkonjën e tërheq era, pamja dhe nxehtësia.
Ajo mund ta dallojë nxehtësinë e trupit, lëvizjen, karbon dioksidin që lëshohet nëpërmjet frymëmarrjes dhe erën/kundërmimin e trupit.
Ajo mundet ta ndjej erën apo ta dallojë avullin e erës(aromës) deri në 30 metra largësi në drejtim të kundërt të erës.
Ajo mund të sheh deri në 9 metra largësi. Mushkonja i preferon ngjyrat e errëta, por jo shkaku i ngjyrës!
Ngjyra e errëta e absorbojnë më shumë nxehtësinë gjë që e bën personin që ka veshur këmishë apo kostum të ngjyrës së errët, të djersitet më shumë. Është djersa, ose aroma e djersës, që emetohet nga individi, ajo që e tërheqë mushkonjën.
Parfumet, deodorantët dhe prodhimet e banjës, gjithashtu mund të tërheqin insektin.
Kur mushkonja është në 3 metra largësi nga njeriu apo kafsha gjak-ngrohte, ajo mund ta “sheh” nxehtësinë që lirohet nga trupi i njeriu apo kafshës.
Si? Me rreze infra të kuqe!

SUGJERIMET TONA PËRFSHIJNË:

Largimi (hedhja) i gomave të vjetra, konservave, kovave të plastikës, plastmasit etj
Të zbrazet uji nga vazot qeramike, pjatat e vazove, etj.
Vazhdimisht të largohen mbeturinat nga ulluqet e shiut.
Të largohet uji që qëndron nga çatitë e rrafshëta.
Shponi vrima në fund të kontejnerit riciklues që të mos e mbledhë ujin e shiut.
Kthejeni përmbys pishinën plastike të fëmijëve kur nuk përdoret.
Vendoseni karrocën e dorës vertikalisht kur nuk përdoret.
Zbrazni dhe mbushini me dhe vendet ku ka tendencë të formohen gropa me ujë.
Largoni trungjet e drurëve ku mund të qëndrojë uji.
Hidhni peshq mushkonja-ngrënës në pellg dhe në pishinën zbukuruese.
Eliminoni rrjedhjen nga gropat septike dhe koritat e ujit.
Krasiteni vegjetacionin në oborrin prapa shtëpisë dhe largojini barishtet e gjata.
Ndërrojeni ujin nëpër pjatat e ujit për kafshët e qejfit, çdo të dytën ditë.

MËNYRA PËR REDUKTIMIN NGA BEZDISJA E MUSHKONJAVE.

Rrini brenda gjatë agimit, muzgut dhe gjatë mbrëmjes së hershme, nëse është e mundur.
Mushkonjat e përdorin CO2 që njerëzit e lëshojnë si tregues primar të lokacionit të tyre.
Fatkeqësisht, mbajtja e frymës nuk është zgjidhje afatgjate për t’iu shmangur bezdisjes nga mushkonjat.
Ka produkte në treg që përdoren në lëkurë për t’i debuar mushkonjat. Përdoreni sipas udhëzimeve.
Shmanguni përdorimit të mjeteve elektrizuese të insekteve ( siç janë vrasësit e insekteve), meqë janë treguar të pasuksesshme në reduktimin e popullatës së mushkonjave jashtë objektit.
Pastaj, ato mund t’i dëmtojnë popullatat e insekteve të dobishme.
Pritni barishtet dhe kositeni barin rregullisht për ta reduktuar mjedisin e favorshëm të mushkonjave. Mushkonjat e rritura preferojnë të pushojnë nëpër barishte dhe vegjetacion tjetër.

 

Stinët aktive:

pranvere

vere

 

 

 

 

Për më shumë informata rreth eliminimit të tyre na kontaktoni.