BREJTËSIT

brejtesit1

Brejtësit shkaktojë dëme të konsiderueshme të pronës me breitjen e tyre të pandërprerë.


PËRSE E BËJNË KËTË PËRVEQ KËRKESËS PËR TU USHQYER
?

Dhëmbët e parë te brejtësve rriten vazhdimisht dhe si rezultat ata duhet vazhdimisht ti gërryjë ato që të ketnë mundësi të ushqehen pa pengesë përndryshe do të ngordhnin nga uria. Këtë gërryerje ata zakonisht e bejnë duke brejtur kabllo elektrike, derrasa dhe gjësende të ndryshme.


Kafshimi nga brejtësit:

kafshimi_nga_brejtesit

Jo vetëm që brejtësit brejnë, ata gjithashtu mund të  kafshojnë!
Një pickim nga brejtësit mund të përhapë Strep bakterje tek viktima e saj. Fëmijët e vegjël dhe foshnjat më së shpeshti janë viktima të kafshimit të brejtësve dhe ka shumë raste ku foshnjat kanë pësuar me humbjen e këmbëve, ose kanë vdekur si rezultat i kafshimit të miut.

 

  

2. Dëmtuesit dhe vektorët

demtuesit_dhe_vektoret

Vektorët, të tilla si pleshtat, rriqërat, marimangat, jetojnë së bashku me brejtësit.
Këto insekte mirëpresin  brejtësit duke thithur gjakun e tyre dhe kështu transmetojë sëmundje nëpërmjet këtij shkëmbimi të gjakut.
Ata janë të njohur  si transportues të një shumëllojshmërie  të sëmundjeve si:
Tifoja murine, dhe janë konsideruar shkaktar për përhapjen e murtajës bubonike.
Infeksioni transmetohet pasi një plesht ka pickuar apo kafshuar një brejtës  të infektuar dhe pastaj ka kafshuar një njeri.

 

Kontaminimi – Ndotja

kontaminimi_ndotja

Salmonella: është bakterie e cila përhapet nga brejtësit me jashtëqitjet të infektuar. Kjo sëmundje sjell dhimbje barkut diarre , ethe etj.
Hantavirus: është gjetur në urinë, pështymë, feces të brejtësve të infektuar. Dikush mund të infektohen nëpërmjet inhalimi i pluhurit të ndotur, duke prekur gojën apo hundën pas punëve me materiale të ndotura, ose thjesht duke jetuar në një mjedis me brejtës të infektuar.

 

LLojet e brejtësve:

  miu_i_qatise
Miu i Qatisë
Karakterizohet me ngjyrë të zezë ose të kafët, 20 deri 25 cm i gjatë me nje bisht të gjatë dhe veshë të mëdhenjë. Zakonisht jetojnë në tavane dhe ushqehen me fruta.
Ky lloj I brejtësve është veshtirë të kapet sidomos udhëheqësi I tyre I ashtuquajturi Alfa Rat.
  miu_norway
Miu Norway

Karakterizohet me ngjyrë të kafët. Ka peshë më të madhe se miu I qatisë por me gjatësi pak më të vogël. Ka sy dhe veshë të vegjël ndërsa bishi është më i shkurtë se trupi I tyre.
Jetojnë në tokë dhe preferojnë të ushqehen me mishra te të gjitha llojeve.

Edhe ky lloj e ka udhëheqësin e vet Alfa Rat.
  miu_i_shtepise
Miu i shtëpisë

Karakterizohet me ngjyrë të kafët ose hiri të qelët me veshë të mëdhenjë he sy të vegjël. Preferojnë të ushqehen me gjithqka.
Ky lloj nuk ka udhëheqës prandaj kapja e tyre është pak sa më e lehtë.

 

 

Stinët aktive:

pranvere

vere

vjeshte

dimer

 

 

 

 

Për më shumë informata rreth eliminimit të tyre na kontaktoni.